/

Bir Diyetisyenin Hediye Küpeleri

664 views

Merhaba  arkadaşlar. Sizler için  yeni bir yazı hazırmış  bulunmaktayım.  Bu yazının amacı diğerlerinden biraz farklı.

Çoğumuz toplumda bazı şeylerin bilgisine sahibiz.  Doğru bildiğimiz birçok yanlış var.  Ben de sizler için bir takım röportajlara başladım.  Neye ihtiyacımız varsa, az çok elimden geldiği kadar sizler için araştırma yapmış bulunmaktayım.  Umarım mümkün oldukça eğitici ve öğretici olur. İlk röportajımızı diyetisyen Ali Kemal Çiftçi ile yaptık.  Kendisi  19 Mayıs Üniversitesi mezunu olup   diyabetin beslenme seminerleriyle birlikte lisans eğitimini tamamlamış işinin oldukça ehli bir diyetisyen.

Birçok ilköğretim, ortaöğretim kurumlarında gönüllü olarak da  beslenme seminerleri düzenledi ve duyduk ki kendisi bu görevine bir süre ara verip askere gidiyormuş  gitmeden yakalama fırsatım oldu kendisini. Bakalım Ali Bey kulağımıza  hangi küpeleri takmış…

Diyet nedir?

  • Toplum olarak bu konuda bireylerde sadece  KVH, (Kardiyo Vasküler) diyabet obezite vs.  gibi hastalıklarda başvurulması gereken bir yöntemmiş algısı uyansa da aslına bakarsanız diyet sağlıklı doğmak, büyümek ve yaşamak için hayatımızın her aşamasında uymamız gereken etkin bir beslenme biçimidir.

Peki doğru beslenme alışkanlığını nasıl kazabiliriz?

  • Aslında bunun cevabını atalarımız yüzyıllar öncesinden “Ağaç yaşken eğilir” sözüyle vermişler.  En doğru ve sürekli devam edecek alışkanlıklar küçük yaşlarda ve daha kolay bir şekilde öğretilebilmektedir. Bildiğimiz üzere teknoloji çağındayız ve eğitim, öğrenme gibi birçok şey sosyal medya veya internet üzerinden yapılıyor. Özellikle kendi yerli dizilerimize (istisna müstesna) baktığımda benim gözlemlediğim gece hayatı  eğlence masaları, zararlı içecekler, fast food tarzı beslenmeler insanlara ruhsal ve psikolojik iyi bir örnek teşkil etmemekle birlikte vücudun sağlıklı beslenme kontrol noktalarını olumsuz etkileyip yapılan şeylerin doğru olduğu yönündeki kanaatleri bilinç altına yerleştirmektedir.  Lakin bununla birlikte son zamanlarda sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam ile ilgili kamu spotlarına yer verilmesi bir nebze olsun rahatlatmaktadır.  Ancak bu yeterli olmayacaktır.  İlkokul döneminden başlayıp, ortaokul, lise ve üniversite sürecinde de bu eğitim aktif bir şekilde eğitim kurumlarında, beslenme alanının uzmanı diyetisyenler tarafından verilmelidir.

Ara öğünün önemi nedir? Neden ara öğün beslenme konusunda önemlidir?

  • Bilindiği üzere kan şekeri dediğimiz bir şey var. Metabolizmanın çalışmasına bağlı olarak bu değer zaman zaman artabiliyor veya azalabiliyor.  Sürekli yüksek seyretmesi veya sürekli alçak seyretmesi vücutta olumsuz bir çok rahatsızlığa sebebiyet vermektedir.   Yapılan bir çok araştırmada ise ara öğün yapanlarda kan şekeri düzeylerinin normale daha yakın seyrettiği belirtilmektedir. Ayrıca ara öğün yapmak iştah kontrolünü de sağlayacağı için ana öğünlerde de daha dengeli bir şekilde beslenmemize yardımcı olur.

ali_kemal_ciftci_2

Günde kaç öğün beslenmeliyiz?

  • Bunun kesin bir kaidesi olmamakla birlikte, kişinin hastalık durumu, metabolizma hızı, fiziksel aktivite yoğunluğu gibi etkenler meslektaşlarım tarafından incelenip değerlendirilir ve de günlük üç, altı  öğün içeren beslenme programları hazırlanır.

Peki bu ideal kilo kaybı ne olmalıdır?

  • Kilo almak da vermek de süreç isteyen bir şeydir.   Şöyle düşünelim:  Elimizde bir makara ve de uzunca bir ip.  Makara dönüyor ve de makaranın dönüş yönüne zıt yönde siz de bu ipi sarıyorsunuz. Makara sizin sarma hızınızdan daha hızlı dönerse ne olur ?

Bir sure sonra makarada ip toplanmaya başlar.

  • Kesinlikle. peki ikinizde aynı hızda çevirirseniz ne olur?

Makarada ip birikmez sanırım.

  • Kesinlikle (gülüyor)  peki makaranın dönüş hızı sizin sarma hızınızdan  fazla olursa ne olur ?

Bu seferde makarada fazla olan ip de çözülmeye açılmaya başlar.

  • Evet. İşte vücuttaki kilo alma verme prensibi de aynen bu şekilde çalışır.  Bur da makaranın dönme hızı vücut metabolizmamız  yani harcadığımız  enerji,  sizin sarma hızınız ise beslenme ile aldığımız enerjidir. Dengeyi sağlamak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için ideal kilo sınırları  içerisinde olmalıyız.   İdeal kiloya gelene kadar da haftada 1 kg yani ayda ortalama dört beş  kilo alınması veya verilmesi en sağlıklı ve de doğru olanıdır.  Aksi halde ipi biranda sarmaya çalışırsanız makarayı tıkarsınız, ya da sarılı olan ipi bir anda çözmeye çalışırsanız bu sefer de ya ipi koparır yada da makarayı kırarsınız .

Diyete başlamadan önce ne tavsiye edersiniz kendimizi buna nasıl hazırlamalıyız ?   Bazen bu disiplini bozabiliyoruz bunun önüne nasıl geçilebilir ?

  • İnsan hayatı sabır vefa sadakat saygı sevgi emek özen ve de disiplin isteyen bir süreçtir.  Bu ilkelere ne kadar bağlı kalırsak o kadar mutlu huzurlu ve de rahat oluruz.  Hayatta her şeyi bu ilkelere bağlı olarak yaparsak her daim başarılı  oluruz  hakeza diyette öyle.   Öyleyse  diyette başta olmak üzere bir şey de başarılı  olmak istiyorsak  öncelikle bu ilkeleri erdem edinmeliyiz.  Sonrasında kendimizi bu ise psikolojik olarak odaklamalı  ve de  yapabileceğimize  değil  yapacağımıza inandırmalıyız.   Sonrasında ise maddi olarak destekleyici bizi motive edici unsurlardan destek almalıyız.

Nedir bunlar örnek verebilir misiniz?

  • Diyetisyenin vermiş olduğu programda belirtilen öğünleri tüketirken toplu olarak degil de daha cok kendi ayrı tabaklarına belirtilen ölçüleri koyarak yiyebilir.   Böylece koca bir tabağın dibini görene kadar yemek zorunda kalmaz sadece kendisine verilen ölçüyü yer.  Ayrıca insanlar yalnız başına yemek yediği zaman normalde yediğinden daha fazla yiyebiliyor veya kaçamaklar yapabiliyor, bu yüzden yalniz başına değil de toplu yenilen yemekleri öneririm daha çok.  Tabi toplu yemekten kastım da cay günleri kadın günleri altın günleri değil (Gülüyor). Ayrıca fiziğini beğendiği kendine idol edindigi birinin resmini odasının duvarına veya buzdolabinin üzerine asabilir kendini bu şekilde motive edebilir.

ali_kemal_ciftci_3

Sizin var miydi peki idol aldığınız beğendiniz özendiğiniz biri?

  • Spora ilk olarak başladığım zamanlarda dolabıma Scott Atkins ve Jason Statham resimleri astığım oldu.  Daha sonra düzenli bir program oturtunca ve gelişimi görünce tek amacımın aynada baktığım son görüntüden daha iyi olmam gerektiği fikrini yerleştirdim zihnime.
  • Bunların bir kaç tanesi tabi bu ve buna benzer yüzlerce şey yapılabilir. Başvuran danisanlari meslektaşlarım dinler ve de kişiye göre değerlendirip bunların tavsiyelerini verir…

Ece Çelik 1988 Trabzon doğumlu . Özel bir hastanede güzellik uzmanı ve estetisyen .

1 Comment

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.