Solucan Gübresi Hakkında Bilgiler

3616 views
Solucan Gübresi

Solucanlar, toprak altında yaşayan bizlere oldukça faydası olan muazzam işçiler 🙂 Özellikle yağmur yağdığında çokça karşılaşırız kendileriyle 🙂 Toprağı kazmakla meşguldürler . Kazıkları bu topraklar açılan kanallar sebebiyle su ve hava ile dolar. Bu sayede bitkilerin köklerinin su ile buluşmasında önemli role sahiptirler. Bir çok güzelliğe sahip bu solucanlar gübrelerini toprağa bırakırlar ve bu gübrede çok sağlıklı bir besin kaynağı haline dönüşür. Bu solucan gübresi ile yetişen sebzelerin de sağlıklı ve güzel yetiştiğini duydum. Merak etmiyor değilim 🙂 Merakımın arasında solucan gübresi de vardı elbette. Solucan gübresini toprak ,doğal tarım ile yakından bağ kuran Melek Hanım’a sordum. Bakalım sevgili Melek Mengir bize neler söylemiş:

Öncelikle Solucan Gübresi Nedir?

Solucanların dışkılarından elde edilen solucan gübresi sebze, meyve ve bitkinin verimini, dayanıklılığını, kalitesini arttırırken, kök ve kök çevresindeki hastalıklara karşı direnç sağlayan bir organik gübre çeşididir.

Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılıyor?

  • Bazen bir meyve sebze kasasında bazen de büyük bir konteynırda hatta bir leğen de bile üretim yapmak çoğaltmak çok kolay yeter ki beslenmelerine yaşamaları gereken şartları sağlayalım
  • Balkonunuzda bile üretim yapmak mümkün
  • Işığı güneşi sevmezler
  • Topraktan veya kutularından çıkarılırsa ölürler
  • Çok hızlı ürer ve çoğalırlar

Solucan Gübresinin Faydaları Nelerdir?

  • Gübreye geçen bu enzimler ve yoğun bitki besin elementleri bitkilerde sağlıklı ve hızlı gelişim sağlar. Topraktaki organik madde miktarını arttırır. Soğuk havaya karşı bitki ve köklerinde direnç sağlar. Üründe erkencilik, hızlı büyüme ve gelişmesine katkısı bulunur.
  • Bu faydalı küçük arkadaşların tarıma faydasının yanında toprağa da faydası var mı? tabi ki de var
  • Topraktaki organik madde miktarını arttırır.
  • Soğuk havaya karşı bitki ve köklerinde direnç sağlar.
  • Üründe erkencilik, hızlı büyüme ve gelişme sağlar.
  • Toprağın su tutma oranını arttırır.

Solucan Gübresinin Toprağa Bir Zararı Var mı?

Solucan gübresi, toprağa hiçbir zarar vermez Bilakis toprağın niteliklerini de kalıcı olarak artırır. Toprakta bulunması gereken mikroorganizmaların artmasına ve dolayısıyla toprağın verimli hale gelmesine yardımcı olur. Solucan gübresi, bitkinin hastalıklara ve iklim koşullarına karşı mukavemetini artırır.

Solucan gübresi üretim tesisi

Gübre Üretimi İçin Yeterli Tesis Var mı?

İşte iş buraya gelince hiç de kolay değil. Eğer çiftliğin kurulacağı bölge, belediye sınırları içinde yer alıyorsa, işyeri Açma Ruhsatı İle çalışma ruhsatı almak gerekmektedir. Eğer çiftlik belediye sınırları dışında kurulacaksa, Kaymakamlıklardan, Valiliklerden, Yani Özel İdareden gerekli İzinlerin alınması gerekir .

Keşke yaşadığımız yer buna müsaade edebilse ya da pilot şehirlerde olduğu gibi.
Metropol şehirlerde bu çalışmalar için bölgeler temin edilse halk bilgilendirilse farkındalık yaratılsa
zorunlu kullanım alanları genişletilse belediyelerde bununla ilgili kurslar ve kursiyerlerin sayıları arttırılsa çok daha gelişim için de olurduk .
Bazı organik tarım kursları faydalı olmakla bilinçlenmeye çok yardımcı oluyordu, sayı artış gösterir diye umut ederken olanlarda kapatıldı
Organik doğala dönük yaşamanın bilinci gerekli ve maalesef bu konudaki destek çok az

Bazı ilçelerde botanik bahçeler var halka açık
Kuzguncuk gibi Zeytin burnu gibi, ama o kadar az ki organik tarım yapmanın organik tanışmamın doğallığı işin içine girince anlıyor insan. Temennim bu sistemin bir proje haline gelmesi ve gönüllü insanlarla yol alabilmek

Organik tarım ve organik gübre yaşam boyu bize nefes olacaktır .

Ece Çelik 1988 Trabzon doğumlu . Özel bir hastanede güzellik uzmanı ve estetisyen .

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.