Suudi Arabistan İthalat Belgesi SASO

561 views

İki ülke ticaret yaparken, aralarında yer alan uluslararası anlaşma ve kurallara uymak zorundadır. Türkiye’den Suudi Arabistan’ a ihraç ürün göndermek isteyen firmaların sahip olması gereken, SASO Belgesi adında bir belge bulunur. Bu belgeyi bulundurmayan firmaların ürünleri, Suudi Arabistan gümrüğünden geçirilmez. Ürünleriyle ilgili sıkıntı yaşamayan firmaların, SASO Belgesini bulundurmaları gerekir. SASO Belgesi, Suudi Arabistan Standart ve Metroloji Organizasyonu (SASO) tarafından uygulamaya konmuştur. Organizasyon, ülkeye kalitesiz ihraç ürünlerinin sevkini önlemek adına, bu ürünlerin uygunluğunun denetimi için belgenin bulundurulmasını şart koşar. SASO belgesinin alınabilmesi için gerekli belgeler bulunur. Bu belgenin verilmediği bazı istisnai ürünler de bulunmaktadır.

Saso Belgesi Hangi Ürünler İçin Alınır

Sanayi ve zirai ürünler, orman ürünleri, gıda ürünleri, hammaddeler, elektrikli ürünler, otomotiv, yedek parçalar, tekstil ürünleri için SASO Belgesi alınır. Ancak gıda ve kozmetik ürünler için istisna bulunmaktadır. İslam devleti olan Suudi Arabistan’ a alkol ve domuz ürünleri, domuz yağı içeren ürünler için farklı uygulamalar yapılır. Zirai ürünler için uygunluk şahadetnamesi talep edilir. TSE tarafından, SASO ile yapılan anlaşma gereğince gıda, tarım ürünleri, ilaç, tıbbi cihazlar, kozmetik ve ham petrol dışındaki tüm endüstriyel ürünlerin gözetimi yapılabilmektedir.

Saso Belgesi Ve Suudi Arabistan İthalatı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir

Suudi Arabistan Standart ve Metroloji Organizasyonu’nun ithalat için istediği belgeler; SASO Belgesi, ticari fatura, menşe şahadetnamesi, konşimento, sigorta belgesi, yükleme listesidir. Ticari faturalarda; alıcı ve satıcının bilgileri, satışa konu olan ürünün adı, brüt ağırlığı, fiyatı ve GTİP, taşıma şekli ve yükleme boşaltma yeri bilgileri eksiksiz yer almalıdır. Sigorta primi tutarı, nakil aracı, yükleme ve boşaltma limanları bilgilerinin şirketin hazırlayacağı belgede yer alması gerekmektedir, eğer sigorta yapılmışsa.  Menşe şahadetnamesinde; ihracatçı firmanın adı, adresi ve nakil aracı bilgileri ile ithalatçı firmanın açık adı ve adresi yer almalıdır. Konşimento belgesinde yer alan bilgiler ile ticari faturada yer alan bilgiler mutlaka aynı olmalıdır. Aynı zamanda belgede, Suudi ithalatçının açık adı, adresi ile nakil ile ilgili bilgiler de yer almalıdır. Belgenin bir nüshası da Suudi konsolosluklara teslim edilmelidir. SASO Belgesi için istenen belgeler ise şöyledir; proforma fatura, ürünle ilgili teknik belgeler, kalite belgeleri, ürünle ilgi teknik bilgi, imza sirküleri, başvuru formudur. İstenen evrakların hepsinin doğru ve eksiksiz olması, sevki yapılan ihraç ürünlerinin gümrükte takılı kalmasının önlenmesi için önemlidir. Daha fazla bilgi için yetkibelgesi.net adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.