Kayak Yaparken Dikkat!

696 views

Havalar biraz ısınıp, yaz mevsimi kendini belli etmeye başlayınca çoğumuz hemen güneş, kum deniz hayallerine dalıyor. Yazı bu kadar sevip, bekleyenler kış gelince neler yapıyor dersiniz? En az deniz kum güneş sevdalıları kadar havaların hafiften soğumasıyla sezon açılışını bekleyen kayak tutkunları da mevcut. Kışın yapılabilecek en eğlenceli, en atletik, en yorucu en macera dolu sporlardan birisi olan kayağın aslında insanlık tarihinde 5000 yıl öncesine kadar karda batmamak amacıyla bulunduğunu biliyor muydunuz?

Karda batmamak, savaşlarda düşmanların arasına aniden ve hızlıca karışmak için kullanıldıkça gelişerek günümüzde çok keyifli ve atletik bir spor haline gelen kayağın birçok farklı dalı bulunuyor. Biatlon, snowboard, skibob, kayaklı koşu, alp disiplini, kayakla atlama…Çok fazla gibi gözükse de bunların her biri kayak sporu başlığı altında toplayan farklı stiller olsa da kayağın temel mantığını anlamak ve profesyonel olarak bu sporu yapmak için ortalama 4 gün yeterli oluyor. Kayak merkezlerine günübirlik gidildiğinde verilen hızlandırılmış birkaç saatlik eğitim bile orada geçireceğiniz saatleri büyük ölçüde sorunsuz geçirmenizi sağlayacaktır.

Profesyonel kayak eğitiminin başlangıcı olan bu kısa sürede ayrıca beslenme alışkanlıkları ve spora başlamadan önce ve sonra yapılması gerekenlere değiniliyor. Genellikle dört gün sürecek bir eğitimin en başında kayak malzemelerinin tanıtılması, bu ekipmanların nasıl taşınması gerektiği ve kayak takımları ile nasıl yürüneceği öğretiliyor. Kayağa dair öğrenilmesi gereken ilk şey düşme esnasında ne yapılması gerektiğidir ve ilk gün eğitiminde buna detaylıca yer veriliyor.

Devam eden günlerde kar sapanıyla zeminde dönme, manevralar, yamaçtan aşağıya kayma, paralel dönüş teknikleri gibi eğitimler tamamlanır ve kişi kısa sürede tek başına paralel kayma yapabilecek hale geliyor.

Kayağa Başlamadan Önce ve Sonra Dikkat Edilecekler

Eldiven, kask, kayak botu, kayak takımları kısacası kayak yapmaya başlamak için her şey tamam gibi. Peki vücudunuz kayağın ani manevralarına, atletik hareketler yapmaya hazır mı? Kayağa başlamadan hemen önce kesinlikle kasları hazırlayacak ısınma hareketleri yapmak gerekiyor. Isınma egzersizleri olmadan kayak yaparsanız çok basit bir hareket gibi gözüken durumlarda bile ağrı ve acı şikayetleriniz olabilir.

Sporun her türlüsünde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu; beslenme. Kayak yapmadan özellikle birkaç saat öncesinde yağlı, etli besinlerden kaçınmak daha sağlıklı olacaktır. Makarna, salata ve enerji alma açısından meyve tüketebilirsiniz. Yemek demişken kayağa başlamadan önce, aralarda ve sonrasında bol su içmelisiniz.

Bembeyaz, göz alıcı güzellikte zemini kaplayan karın gerçekten gözünüzü alarak yanılgılara ve göz yorgunluğuna sebebiyet vermemesi için mutlaka uygun güneş gözlüğü seçimi yapmalısınız. Günlük kullanım için güneş gözlükleri kayak pistinde yeterli olmayacaktır. Aksi durumda yaralanma riskini artırabilirsiniz. Camları kırılmaya karşı dirençli materyallerden üretilen kayak güneş gözlükleri aynı zamanda polarize özelliktedir. Bu özellikleri sayesinde hem güneşin zararlı ışınlarına hem de yansıma ve buğuya karşı etkili bir koruma sağlıyor.

Kayak takımları ve kıyafetleri mutlaka kişinin bedenine uygun seçilmelidir. Kayak takımı seçiminde kişinin cinsiyeti, yaşı, boy ve kilosu gibi birçok etmen göz önüne bulundurulur. Haliyle kişiye uygun kayak takımı ve malzemelerinin seçilmesi güvenilir ve konforlu bir şekilde spor yapmayı sağlıyor. Kişinin kayaktan aldığı keyif de aynı oranda artıyor.

Havaların git gide elverişli olması sayesinde ülkemizde birçok kayak merkezi sezon açtı veya açmak üzere. İsterseniz günübirlik, isterseniz gerçekten kayak eğitimi almak üzere kısa bir tatile çıkıp soğuk olmasına rağmen güneşli ve bol oksijenli havaların keyfini de çıkarabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.